maanantai 9. tammikuuta 2012

9.1.2012

Pilviä ja aurinkoa

Elämme tällä hetkellä monella tavalla mielenkiintoisia aikoja yhtä hyvin paikallisesti kuin laajemminkin. Moni polku maailmalla ja meillä näyttää kulkevan kohti uhkaavaa tulevaisuutta, mutta polkujen reitit voivat kulkea myös hyvään suuntaan. Toivotaan viisautta päättäjille ja hyviä päätöksiä Lähi-idässä, lännessä, idässä ja varsinkin Euroopassa.

Koululla voimme olla tyytyväisiä siitä, että olemme saaneet talomme hyvään kuntoon. Jos saneeraukseen lähteminen olisi viivästynyt pari – kolme vuotta, olisimme nyt todella hankalassa tilanteessa. Hämeenkyrön kunnan päätetyt tulevien vuosien investoinnit ovat mitoitettu äärirajalleen – enempään ei varaa olisi. Investoinnit tullevat vaikuttamaan koko kunnan toimintaan siten, että kaikilla toimialoilla tullaan elämään tiukan talouden aikaa monia vuosia eteenpäin. Kunnan satsaus on kuitenkin viisas, sillä nyt on päätetty satsata tulevaisuuteen ja tärkeisiin paikallisiin palveluihin. Hyvä on varautua myös siihen, että kuntarakenteissa tapahtuu tämän vuosikymmenen aikana merkittäviä muutoksia ja siksikin kunnan kivijalan vahvistaminen tapahtuu oikeaan aikaan.

F.E. Sillanpään lukion opiskelijamäärä on viime vuosina laskenut jonkin verran. Opiskelijamäärään vaikuttaa suuresti se, että pienellä paikkakunnallamme on kaksi tahoa, jotka tarjoavat lukio-koulutusta. Normaalisti Hämeenkyrön kokoisella paikkakunnallahan lukion opiskelijamäärä tuntuisi olevan noin 30 – 40 opiskelijaa enemmän kuin omassa lukiossamme tällä hetkellä on.

Ilmassa tuntuisi olevan muutoksen tuoksua, sillä alustavien tietojen perusteella hakuprosentti lukioomme olisi kasvamassa ja sama trendi tuntui vallitsevan jo viime keväänä. Kuntamme on myös kasvamassa ja se osaltaan korostaa lukiokoulutuksen merkitystä paikallisena palveluna tulevaisuudessakin. Me F. E. Sillanpään lukiossa ja Yhteiskoulussa olemme osaltamme vastanneet tulevaisuuden haasteisiin modernisoimalla tilamme ja opetusvälineemme ja lähtemällä ”koulunpenkille” etsimään modernimpaa, tehokkaampaa ja opiskelijalähtöisempää opetuskulttuuria. Koulutusjakson alkutaival on ollut lupaava.

Hämeenkyrössä Lukio ja perusopetuksen yläluokkien koulu ovat kulkeneet rinnakkain pitkän taipaleen. Tämä yhteistyö on sujunut moitteetta, eikä se heikkene, vaikka lukiolle on nyt rakennettu omat erilliset tilansa. Lukion ja perusasteen yläluokkien opettajat ovat yliopiston käyneitä, omaan oppiaineeseensa erikoistuneita maistereita, joten yhteisten opettajien käyttö on luontevaa. Meilläkin puolet lukion opettajista on yhteisiä perusopetuksen kanssa. Yhteistyön kautta monelle opettajalle varmistetaan riittävät opetustunnit.

F.E. Sillanpää lukiolle tulevaisuus näyttää valoisalta. Hämeenkyrön kunnassa lukiokoulutusta on aina arvostettu korkealle ja se on taannut sen, että lukio-opinnot on voitu tarjota laadukkaina ja laajoina. Oman kunnan lukiosta onkin hyvä pitää kiinni, sillä tämä käytännössä ainoa reitti korkea-asteen koulutukseen on erittäin edullinen. Jos vertaamme sitä esimerkiksi ammatilliseen koulutukseen, ovat siellä kustannukset enemmän kuin 2 - 3 kertaa suuremmat kuin lukiokoulutuksessa. Suomessa on nähty tärkeänä, jopa yhtenä tärkeimmistä tavoitteista sen, että joka torpasta tai sen notkelmasta, köyhimmästäkin perheestä ja syrjäisimmästä kylästä voi tulla maisteriksi! Paikallinen lukio on tämän tavoitteen tae!

Talvi on tullut ja matka kohti seuraavaa etappia on alkanut. Toivotaan, että kevätlukukaudesta tulee kaikkien kannalta onnistunut. Oppilaat, niin kuin varmasti muutkin elävät elämäänsä usein lomasta lomaan. Seuraava välitavoite on jo seitsemän viikon kuluttua. Tänään päivän (9.1.) pituus auringon noususta laskuun on 6 tuntia 54 minuuttia. Hiihtolomalla valoa riittää jo 3 tuntia ja 17 minuuttia enemmän. Talvi etenee huikeaa vauhtia kohti kevättä ja kesää ja aurinko antaa päivä päivältä yhä enemmän voimaa. Sillä voimalla tulemme viemään tämänkin kevätlukukauden kesän kynnykselle!

Hyvää ja onnistunutta lukuvuotta,
Kari Lähde, rehtori

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti